Tuesday, May 26, 2009

Ont om samtalsämnen i valdebatten?

Det är ont om löften men mer ont som samtalsämnen och ideer till debatt vilket är ganska märkligt. 

 Debatten i TV mellan S och M visar hur ointressanta bägge partierna är. Deras kärnfrågor har komprimerats till tre ord. 

Det var Miljön, Jobben, Tryggheten för M och Nya jobb, Trygga jobb, Gröna jobb för S. Man kan inte hitta en tråkigare debatt. 

Om de vill tala om jobb så tog de i TV debatten inte upp en enda faktor som krävs för att skapa jobb. Vi har förlorat en miljon jobb till andra länder som har lägre kostnader. Om man inte löser det problemet så fortsätter vi förlora jobb till utlandet vilket visade sig fortgå när alliansen tog över makten efter valet 2006.  

Det enda sättet det problemet kan lösas är att kraftigt sänka skatterna för företagen men i rättvisans namn så måste även skatterna för arbetskraften minskas. 

Det är inte ett enkelt sätt att skapa arbeten, tvärtom. Tidigare regeringar som förlorat alla dessa arbeten till utlandet har lyckats skada Sverige permanent eftersom vi inte kan locka tillbaks utetablerade företag. De kommer inte springande om vi skulle sänka skatterna eftersom företag kräver långsiktiga planer när de etablerar sig. 

De som flyttat kan förmodligen klassas som förlorade arbeten i all framtid. Tack för det S och M.  

Det som ett nytt skattesystem kan göra är att skapa nya jobb och behålla dem kvar i landet. Utan en radikal sänkning av skatterna så kan inte det hända. Vi har sett alla försök att skapa fler jobb, det har nästan aldrig lyckats eftersom skattetrycket har behållits bland varldens högsta och nu ser vi f d självklara företag som gett oss hundratusentals självklara jobb försvinna. Volvo och Saab kan var borta inom ett år. Den automatiken i jobb kommer inte att finnas i framtiden. Man måste med en aktiv politik skapa förutsattningarna så företag vill stanna kvar i Sverige. Den typ av program som M har siktade på var hushållsnära jobb, det är ju bara en av åtskilliga klasser jobb som man måste sikta på samtidigt.  

Moderaternas små skattesänkningar kanske har skapat några tusen jobb, men den minskande ekonomin har gjort att de och ännu fler har gått förlorade.  

Idag planerar de flesta växande företagen som kan flytta sin egen flyttning. När väl en plan gjorts klar så är det för sent att övertala dem att stanna kvar i Sverige. Jämför med andra Europeiska länder, det problemet finns knappt i många andra länder. Om de har ett skattetrycksproblem som driver ut deras företag så är problemet avsevärt större i Sverige. 

S politiken har fram tills 2006 varit att lita på automatiken i de ekonomiska trenderna. Om det går bättre skapas fler jobb, de hade altså ingen politik för att skapa eller ens för att behålla jobben i Sverige. Deras ideer om högre skatter har vi provat på i 50 år och det gjorde att vi förlorade 1 miljon kanske långt fler jobb. De vill enbart skapa en större offentlig sektor som lever på frukterna av den privata sektorn. Den lyxen måste ta slut, den stryper Sverige. Hälften av alla jobb i Sverige, den offentliga sektorn, bekostas av skattetrycket på den privata sektorn. 

S kan inte skapa nya jobb, allt de kan göra är att sabotera nya jobb genom att beskatta oss vilket gör att vi förlorar långt fler jobb än de få som skapas i den offentliga sektorn av de högre skatterna. Vi har som sagt provat det i 50 år vilket förstört vara goda förutsättningar. 

Allt slöseri och alla politiskt tillsatta tjänster i Sverige är ett stort korrupt kostsamt experiment som gjort att Sverige lever en tynande tillvaro medan övriga Europa rusar om oss. Kronan förlorar värde, och vi till och med ett parti som personifierar hur dålig vår ekonomi är. Piratpartiet finns eftersom väldig många inte har råd och vill inte betala för nerladdningar. Piratpartiets existens visar hur fattigt Sverige är, något likande finns inte i andra länder. Där har man lägre skatter, man tjänar mer, man har råd att köpa sina alster. 

Det borde vi ha men det krävs kraftiga skattesänkningar, vilket ger mindre statsinkomster. Darför måste alla statsutgifter redovisas och kraftiga omfördelningar måste göras. En omfördelning av kapital till folket helt enkelt. En skatterevolt kanske det kan kallas.  

Det är enkelt for M och S att säga "jobb". Men de har inte förklarat vad de ska göra, hur de ska göra det, vilka omfördelning man ska göra, hur de ska stoppa den pågående utflyttningen av jobb, etc. Allt man hört ar otroligt ytliga beskivningar av ovidkommande punkter. Ingen av dem har ens talat om att en jobbutflyttning fortsätter än idag. Tyvärr har ingen journalist insikt nog att ens kunna ställa rätt frågor. Partierna lever på hoppet om att ingen ställer de svåra frågorna, så är det ju i alla valkampanjer så de slipper ha en plan för Svergie.  

Andra frågor man kan diskutera är tryggheten, men de tar inte ens upp den. Om de inte begriper att vi har Europarekord i våldsbrottslighet, varför ens bjuda in dem till studion till debatt? 

De viktigast frågorna har inte tagits upp ännu, massinvandringskrisen och vad man ska göra åt den. 

Det finns många ideer men i TV, Radio, i media och bland riksdagspartierna så saknas alla ideer. De är ganska trötta och förlegade. De inser att så fort de tar upp dessa saker så är debatten förlorad innan de hinner säga ridå.  svd dn ab ab

No comments: